22 Aug 2014

Ayat Bergerak di Tab

Assalamualaikum and Hie!

Korang pernah tak pergi ke blog mana-mana kan?Lepas tu,nampak ayat bergerak dekat tab Google tu.Perasan tak?Perasan kan?Ha!Nak tahu macam mana nak buat?Jom baca tutorial bawah ni.


1.Pergi ke link ni.Dapat macam gambar bawah ni kan?



2.Next,bila korang buka, korang dapat macam ni kan?Yang ni korang kena isi "Add Title Bar Message".Tulislah apa-apa pun.Contoh Syaz tulis "Welcome To My Blog".



3.Tekan button "Add".Automatik akan terisi dalam kotak besar tu kan?

4.Kemudian,korang pilih pulak untuk choose effect.Untuk yang ni,korang boleh pilih ikut suka korang.Macam Syaz,Syaz pilih "Title Wiper".



5.Speed of effect,korang buat 50 supaya perkataan tu bergerak laju.Then,tekan button Preview.



6.Dah puas hati,korang tekan jer laju,laju button yang tulis "OK,Generate Code".

7.Ada keluar code kan dekat bahagian kotak Generated Code kan?Ha1Yang tu korang kena copy.

8.Dashboard > Layout > Add a Gadget > HTML/JavaScript

9.Paste kan code yang korang copy tadi tu dekat kotak HTML/JavaScript.

10.Tekan Save button and view blog korang.


#NOTES:Kotak yang ada tulis "Delay Between Two Message In Miliseconds" tu jangan usik tau and jangan ubah.


 photo SignatureWawaNiesya_zps1a264863.png

1 comment:

rokiah Abdul hamid said...

terima kasih atas perkongsian ini

 
Copyright© 2014 blog WawaNiesya | Designed by:http://cik-jarimanis.blogspot.com (CikJariManis)